Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette in het NS-station te Bilthoven (gemeente De Bilt) is op een sokkel geplaatst. Op de plaquette is een beschermde glasplaat bevestigd.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

‘1940 – 1945
TER GEDACHTENIS AAN
DEN GEVALLENE
ANTONIE G. VAN DEN DUNGEN’.

Symboliek
Onder de naam is een afbeelding van een gevleugeld wiel aangebracht. Dit is het voormalige symbool van de Nederlandse Spoorwegen. Het gedenkteken is een uniforme plaquette die is aangebracht in 110 Nederlandse stationsgebouwen. De naam van het omgekomen personeelslid staat ook vermeld op het ‘Monument voor Gevallen Spoorwegpersoneel’ te Utrecht.

Wijzigingen
Op de oorspronkelijke, bronzen plaquette was de naam van het slachtoffer onjuist gespeld. Op verzoek van zijn zoon is in 1960 een nieuwe plaquette vervaardigd. Deze is echter meermalen vernield door vandalen. Daarop is in 2006 besloten het gedenkteken achter glas, op een sokkel te plaatsen. In 2018 is de gedenkplaquette verplaatst vanwege een verbouwing van het stationsgebied en de komst van de OV-poorten.  De plaquette is verplaatst naar publiek toegankelijk terrein buiten de poorten.

De geschiedenis

De plaquette in het NS-station te Bilthoven (gemeente De Bilt) is aangebracht ter nagedachtenis aan een personeelslid van de Nederlandse Spoorwegen dat tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen is omgekomen, te weten: Antonie G. van den Dungen. Hij kwam op 2 november 1944 om het leven door een bombardement.

Oprichting
Het is een daad van piëteit geweest dat de directie van de Nederlandse Spoorwegen na het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft besloten alle omgekomen personeelsleden te gedenken door hun namen te vereeuwigen op identieke plaquettes. De platen werden aangebracht in de diverse stations, behorende tot het district of rayon van de oorlogsslachtoffers.

Onthulling
Het monument is onthuld op 11 november 1948.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
De gedenkplaat staat in het stationsgebouw van de Nederlandse Spoorwegen te Bilthoven (gemeente De Bilt).

Bronnen

  • Nederlandse Spoorwegen;
  • Mars et Historia van september/oktober 1981 – nr. 5, uitgegeven door de Nederlandse Vereniging ter Beoefening van de Militaire Historie;
  • Informatie afkomstig van de heer Nico Spilt;
  • Spoor- en Tramwegen 1946. blz. 392.
  • Victor Lansink. Website Aan hen die vielen

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents