Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Baambrugge (gemeente Abcoude) is een gemetselde gedenkmuur met twee natuurstenen zijvleugels. Op de muur zijn drie witte natuurstenen gedenkplaten aangebracht. De middelste plaat toont in reliëf een wapperende vlag. Op de kopse kant van beide zijvleugels is een granieten plaat bevestigd. Voor de muur staan tien marmeren zuiltjes, verschillend in hoogte. Het middelste zuiltje draagt een afbeelding van de menora. De gedenkmuur is 1 meter 70 hoog, 4 meter 45 breed en 1 meter 80 diep.

Teksten
De tekst op de gedenkmuur luidt:

‘1940 DEN VADERLANDT GHETROUWE 1945.’

De tekst op de middelste plaat luidt:

‘VOOR HEN DIE VIELEN.’

De teksten op de platen aan weerszijden hiervan luiden:

‘DIRK DE GROOT P.ZN

7 MAART 1943.’

‘CORNELIS PIETER
VAN DER LEE

30 APRIL 1945.’

De tekst op de granieten gedenkplaat aan de linkerzijde luidt:

‘OMGEKOMEN ALS GEVOLG VAN
OORLOGSHANDELINGEN IN VOORMALIG
NEDERLANDS-INDIË

HENK OOSTVEEN
WOERDEN 21-9-1914
BIRMA 28-12-1943

TEUNIS DE PIJPER
ABCOUDE 18-8-1913
INDISCHE OCEAAN 18-9-1944

JOHAN PAYRALBE
ABCOUDE 3-9-1901
HAINAN 28-6-1945

JOHAN VAN GORKUM
HAZERSWOUDE 13-4-1919
BORNEO 12-1-1942.’

De tekst op de granieten plaat aan de rechterzijde luidt:

‘OMGEKOMEN ALS GEVOLG VAN
OORLOGSHANDELINGEN IN VOORMALIG
NEDERLANDS-INDIË

THEO SNOEK
ABCOUDE 20-3-1925
JAVA 4-4-1949

REIJER SPREIJ
ABCOUDE 25-5-1927
JAVA 12-8-1949

LEO DONGELMANS
TJIMAHI (NOI) 30-10-1919
JAVA 2-12-1947.’

De tekst op het middelste zuiltje luidt:

‘DE TEGENPOOL
VAN LIEFDE IS
NIET HAAT
MAAR
ONVERSCHILLIGHEID

ELIE WIESEL.’

Op de overige negen zuiltjes zijn de namen, geboorte- en sterfdata van negen joodse oorlogsslachtoffers aangebracht, alsmede een afbeelding van de davidster.

Symboliek
De menora staat symbool voor de constante goddelijke aanwezigheid.

Wijzigingen
In 1996 zijn de marmeren zuiltjes aan het monument toegevoegd met de namen van negen joodse oorlogsslachtoffers uit Abcoude. De twee platen ter nagedachtenis aan de zeven slachtoffers omgekomen in het voormalige Nederlands-Indië zijn in 2004 aan het gedenkteken toegevoegd.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument herinnert de inwoners van Baambrugge (gemeente Abcoude) aan achttien slachtoffers uit deze gemeente die tijdens de Tweede Wereldoorlog of in het voormalige Nederlands-Indië door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de slachtoffers die in Nederland zijn omgekomen luiden: Dirk de Groot en Cornelis Pieter van der Lee.

De namen van de slachtoffers die in het voormalige Nederlands-Indië zijn omgekomen luiden: Leo Dongelmans, Johan van Gorkum, Henk Oostveen, Teunis de Pijper, Johan Payralbe, Theo Snoek en Reijer Spreij.

De namen van de joodse oorlogsslachtoffersluiden: Ephraim Goldsmit, Naatje Goldsmit, Ernst Katz, Regina Katz-Gumpert, Alfred Katz, Julie Katz, Julie Gumpert-Metzger, Rebecca Goldsmit en Rebecca Goldsmit-Kleerkoper.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Rijksstraatweg/ C.P. van der Leestraat in Baambrugge.

Bronnen

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents