Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij de begraafplaats ‘Skillaerd’ te Mantgum (gemeente Littenseradiel) is een stalen propeller van een Engelse Stirling bommenwerper. Het vliegtuigonderdeel is geplaatst op een voetstuk met een koperen gedenkplaatje. Bij de propeller is een informatiepaneel met twee afbeeldingen van de bommenwerper geplaatst. Het gedenkteken is 2 meter 50 hoog, 2 meter 50 breed en 50 centimeter diep.

Teksten
De tekst op het koperen plaatje luidt:

‘PROPELLER
“STIRLING” BOMMENWERPER
NEERGESTORT NABIJ MANTGUM OP 2 MAART 1943.

PROPELLER
“STIRLING” BOMBER
CRASHED NEAR MANTGUM ON 2ND MARCH 1943.’

De titel op het informatiebord luidt:

‘HET DRAMA IN HET MANTGUMER NIEUWLAND.’

Wijziging
Het informatiebord is in 1998 aan het monument toegevoegd. In het voorjaar van 2022 is de propeller gerestaureerd. Op 2 juli 2022 is de propeller teruggeplaatst.

De geschiedenis

Het monument bij de begraafplaats ‘Skillaerd’ te Mantgum (gemeente Littenseradiel) is opgericht ter nagedachtenis aan het drama in het Mantgumer Nieuwland.

In de nacht van 1 op 2 maart 1943 stortte in Skillaerd bij Mantgum een Engelse Stirling bommenwerper neer. De zeven bemanningsleden en een onbekende achtste passagier kwamen daarbij om het leven. Zij liggen begraven in het gehucht Skillaerd. De namen van de bemanningsleden staan vermeld op de grafstenen.

De propeller van de neergestorte bommenwerper werd in 1988 in de Mantgumervaart gevonden door Carl Field uit Hindeloopen. Hij ontdekte de Stirling bij toeval. Met toestemming van de gemeente Littenseradeel nam hij de propeller mee naar huis. Nadat het vliegtuigonderdeel een paar jaar in zijn tuin heeft gestaan, heeft Field in samenspraak met de gemeente besloten om van de propeller een monument te maken.

Onthulling
Het monument is onthuld op 29 april 1992 door burgemeester mr. Johan Oldenziel en Carl Field. Het informatiebord is onthuld op 5 mei 1998 door leerlingen van basisschool ‘De Folefinne’ uit Oosterwierum.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst bij de ingang van de begraafplaats ‘Skillaerd’ te Mantgum (gemeente Littenseradiel).

Bronnen

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents