Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
De 'Hendrik Vriezenbank' in Corle (gemeente Winterswijk) is vervaardigd uit ruwe baksteen en hout. De gedenkbank is geplaatst op een fundering in de vorm van een driehoek. De bank bestaat uit drie delen die met de uiteinden aan elkaar zijn verbonden. Het monument is 1 meter hoog, 2 meter 40 breed en 80 centimeter diep.

Teksten
De tekst op de voorkant luidt:

'DEZE BANK WERD OPGERICHT DOOR N.B.S.-GROEP CORLE
TER ERE DER BEVRIJDING OP 31 MAART 1945
EN TER NAGEDACHTENIS AAN ONZE BUURTMAKKER
HENDRIK VRIEZEN, GEB. FEBR. 1916, GESNEUVELD 14 MEI 1940'.

De teksten op de drie rugleuningen luiden:

'HENDRIK VRIEZENBANK 3 AUG. 1945'.
'ONTWORSTELD AAN DE SLAVERNIJ 31 MAART 1945'.
'DEN VADERLANT GHETROUWE 1940'.

Restauratie
In 2001 is het gedenkteken gerestaureerd. Ter gelegenheid hiervan is een eenvoudige aanduiding aangebracht:

'DEZE BANK IS HERBOUWD DOOR BOUWOPLEIDING OOST-GELDERLAND.
CORLE 11 MEI 2001'.

Symboliek
Het monument staat symbool voor de bevrijding.

De geschiedenis

De 'Hendrik Vriezenbank' in Corle (gemeente Winterswijk) is opgericht ter nagedachtenis aan dorpsgenoot en soldaat Hendrik Vriezen, die op 10 mei 1940 in de strijd tegen de bezetter rond de Grebbelinie is gesneuveld. Met het gedenkteken wordt tevens de bevrijding in herinnering gebracht.

Doorgaans werden gesneuvelde militairen op het ereveld in Rhenen begraven, maar met toestemming van de bezetter mocht het stoffelijke overschot van Hendrik Vriezen naar Winterswijk worden vervoerd. Hier werd hij op 19 mei 1940 onder grote belangstelling van de plaatselijke bevolking op de Algemene begraafplaats ter aarde besteld.

Oprichting
De oprichting was een initiatief van Corlese leden en oud-leden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. De bank is gemetseld door de heer Kruis uit Rotterdam, die tijdens de bezettingsjaren als evacué in Corle verbleef.

Onthulling
Het monument is onthuld op 3 augustus 1945 door mevrouw J.G. Nuijs-Nijhuis. Het gedenkteken is opnieuw onthuld op 11 mei 2001, omdat de bank was herbouwd.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bronnen

  • Gemeente Winterswijk;
  • Vereniging 'Het Museum' te Winterswijk;
  • Bezienswaardigheden in Winterswijk van Willem Peletier en Wim Schepers (Stafbureau Voorlichting Gemeente Winterswijk, 1995 );
  • In het voorbijgaan – kleine monumenten in Winterswijk van Willem Peletier en Henk Heinen (Winterswijk, 2002);
  • Corle in de 20e eeuw – Documenten en prenten, vergaard, beschreven en zo bewaard (Werkgroep Corle Boek, 2001). De publicatie is uitverkocht, maar in te zien bij de Openbare Bibliotheek Winterswijk;
  • Winterswijk in oude films (Vereniging Het Museum).

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents