Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de Bentheimerbrug te Coevorden bestaat uit twee plaquettes.

Teksten
De tekst op de rechterplaat luidt:

‘TER HERINNERING
GRENSBEWAKING COEVORDEN
2-1 G.B.
1939 10 MEI 1940
ZIJ DIE HIERVOOR HUN LEVEN LIETEN
BERNARDUS DRENTH * 24-04-1919
JITSE VEENSTRA * 14-10-1919’.

De tekst op de linkerplaat luidt:

‘OP DIT PUNT VERWELKOMDE COEVORDEN
OP 5 APRIL 1945
DE CANADESE BEVRIJDERS’.

Deze tekst is tevens in het Engels aangebracht.

Wijziging
De rechterplaat is onlangs vervangen door een nieuw exemplaar. Gebleken is dat er een fout in de tekst was geslopen. De geboortedata van de strijders waren verwisseld. Daarom heeft de gemeente een nieuwe gedenkplaat aan laten brengen.

De geschiedenis

Het monument op de Bentheimerbrug te Coevorden is opgericht ter nagedachtenis aan de Nederlandse militairen Bernardus Drenth en Jitse Veenstra die tijdens de grensbewaking bij Coevorden op 10 mei 1940 sneuvelden. Ook herinnert het monument aan de bevrijding op 5 april 1945 door de Canadezen.

Op 10 mei 1940 om half vier ‘s ochtends bliezen de Nederlandse grenstroepen de Bentheimerbrug op om de opmars van de aanvallende Duitsers te vertragen. Dat had in zoverre succes, dat de oprukkende cavalerie-eenheid zich in tweeën splitste, waarna de ene helft bij de Oosterhesselsebrug door een sectie van het Nederlandse leger urenlang werd tegengehouden en de andere bij de ‘brug van Goselink’ over de Lutter Hoofdwijk.

Bij laatstgenoemde locatie waren het vier gelegenheidssoldaten die vanuit een bunker urenlang standhielden. Twee andere soldaten, Bernardus Drenth en Jitse Veenstra, die langs het Coevorderkanaal de binnenvallende Duitsers argeloos tegemoet fietsten, werden bij de ‘brug van Noppers’ halverwege het kanaal zonder waarschuwing doodgeschoten. De plaquette aan de rechterzijde van de Bentheimerbrug herinnert aan hun dood.

Op 5 april 1945 werd de Bentheimerbrug opnieuw opgeblazen, ditmaal door de Duitse bezetters bij de nadering van de Canadese bevrijders. De eerste brencarrier, die ter hoogte van het douanekantoor de bebouwde kom van Coevorden naderde, werd frontaal getroffen door een ‘Panzerfaust’, afgevuurd door twee Duitsers. Twee bevrijders, Mervin Brampton en Montgomery Cliff, sneuvelden en de twee Duitsers direct daarna.

Toen de eerste Canadese Shermantank bij de vernielde brug arriveerde, werd hij vanaf de toren van de N.H. kerk door drie Duitsers met een mitrailleur onder vuur genomen. De eerste teruggeschoten tankgranaat trof doel en nam de drie Duitsers, de mitrailleur en een deel van de toren mee. De Canadezen trokken pas de volgende dag de stad binnen en toen was Coevorden echt bevrijd. Aan deze gebeurtenis herinnert de plaquette op de linkerstijl van de brug.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van zes oud-strijders.

Onthulling
Het monument is onthuld op 10 mei 1990, bij de herdenking van het feit dat het vijftig jaar geleden was dat de Tweede Wereldoorlog uitbrak.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
De gedenkplaten zijn bevestigd op de hefbrugpijlers van de Bentheimerbrug te Coevorden. Vanwege de realisatie van het appartementencomplex “Bentheimerpoort” is het monument tijdelijk ondergebracht in het gemeentelijk depot.

Bron

  • Gemeente Coevorden;
  • Coevorden huis-aan-huis van 16 juni 2010.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents