Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het ‘Monument voor Franse Parachutisten’ in Assen is een gemetselde gedenkmuur die onderbroken wordt door een geslagen bres. Op de muur zijn twee marmeren gedenkplaten bevestigd. Op de linkerplaat is in reliëf het wapen van de Special Air Services aangebracht. Bij de muur zijn bomen geplant, waarvan de bloeiende kruin op een parachute lijkt. Bij het monument is een informatiebord geplaatst. Het monument is ongeveer 2 meter 20 hoog en 14 meter breed. De linkerplaat is 40 centimeter hoog en 40 centimeter breed en de rechterplaat is 1 meter 85 hoog en 50 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de rechterplaat luidt:

‘SPECIAL AIR SERVICE
PAR LE CIEL LA LIBERTE
MORT POUR NOTRE LIBERTE:

(De namen van de 33 slachtoffers)

7 EN 8 APRIL 1945

DEUXIEME ET TROISIEME REGIMENT
DE CHASSEURS PARACHUTISTES.’

De tekst op het informatiebord luidt:

‘OPERATIE “AMHERST”

“DU CIEL LA LIBERTÉ”

DIT MONUMENT WERD IN 1985 OPGERICHT, TER NAGEDACHTENIS AAN DE
33 GESNEUVELDE FRANSE SAS-PARACHUTISTEN, DIE TIJDENS “AMHERST”
(7-14 APRIL 1945) HUN LEVEN GAVEN VOOR ONZE BEVRIJDING.
TIJDENS DEZE OPERATIE LANDDEN RUIM 700 FRANSE PARA’S OP 47
VERSCHILLENDE LOCATIES, DIE HOOFDZAKELIJK IN DRENTHE LAGEN.
IN FELLE GEVECHTEN MET DE DUITSERS HEBBEN ZIJ DE WEG VOORBEREID
VOOR HET CANADEES-POOLSE OFFENSIEF, DAT ENKELE DAGEN LATER VOLGDE.

LATEN WIJ HUN DAPPERE DADEN NOOIT VERGETEN!

SOUVENONS NOUS!’

Symboliek
Het monument staat symbool voor de bres die het Franse leger destijds in de Duitse verdediging heeft geslagen.

De geschiedenis

Het ‘Monument voor Franse Parachutisten’ in Assen is opgericht ter nagedachtenis aan 33 parachutisten van het 22ste en 23ste regiment van de Special Air Services die hier op 7 en 8 april 1945 zijn gesneuveld in de strijd tegen de bezetter.

De namen van de 33 slachtoffers luiden:

Ibragim Azem, Fernand Begue, Pierre Bevalot, Robert Bonjean, Andre Boude, Francois Boulon, Claudius Campan, Jean Cognet, Robert Dedieu, Paul Duquesne, Marcel Fabret, Robert Heckman, Gabriel Judet, Aime Le Berrigaud, Robert Le Gras, Albert Le Saux, Guy Lesne, Serge Levasseur, Marcel Leveque, Jean Loeuillet, Yves Loichot, Rene Marche, Jean Munch, Rene Peron, Henri Pintaud, Yago Ragnacci, Jean Ravenel, Louis Saltet De Sablet, D Estieres, Jean Simon, Robert Spina, Georges Taylor, Antoine Treis en Jean Valayer.

In Drenthe is in de nacht van 7 op 8 april 1945 een regiment van ruim 700 Franse para’s gedropt. Onder de codenaam ‘Operation Amherst’ werden zij in groepjes van circa vijftien man in de hele provincie gedropt. Doel van de operatie was het veroveren van bruggen en het stichten van zoveel mogelijk verwarring onder de bezetter.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1985 in het bijzijn van voormalige Franse parachutisten.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst tegenover de ingang van de Johan Willem Frisokazerne, gelegen aan de Balkenweg/vaart te Assen.

Bronnen

  • Gemeente Assen;
  • Tijdschrift Assen Historische Vereniging van maart 2000.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Erwin Rust | 02 mei 2020

Mijn vader, H.O. Rust, is op 21 januari 1945 vanuit Amsterdam in Ruinen aangekomen en verbleef bij de familie Dekker. Zij hadden een bakkerij aan de Oosterstraat. Op maandag 9 april ontmoette hij daar aan de Echtenseweg bij de afslag naar Hees een paar Franse SAS parachutisten die daar in een greppel aan de zijkant van de weg onder netten zaten. Deze parachutisten waren in het kader van Operatie Amherst in de nacht van 7 op 8 april 1945 voor de Canadese troepen uit gedropt om o.a. verwarring te stichten onder de Duitsers. De periode in Ruinen is mijn vader zijn hele leven bijgebleven. Namens mijn vader; MERCI


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents