4meiOverlay

4 mei-voordracht


Ieder jaar vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei een auteur de 4 mei-voordracht te schrijven.

4 mei-voordracht

Harry Mulisch droeg in 1992 de eerste literaire lezing voor. Sindsdien vormt deze voordracht een vast onderdeel van de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk. In de lezing brengt de auteur emoties en herinneringen van oorlog en onvrijheid onder woorden. In 2017 verzorgt Annejet van der Zijl de voordracht. 

In samenwerking met de CPNB verschijnen de 4 mei-voordracht en de 5 mei-lezing als gemeenschappelijke publicatie. Te koop in de boekhandel voor € 5,- en vanaf 6 mei beschikbaar als download.

Annejet van der Zijl 

Annejet van der Zijl (1962) is één van Nederlands meest gelezen literaire non-fictieschrijvers van ons land. Van der Zijl studeerde massacommunicatie in Amsterdam en International Journalism in Londen. Na haar studie werkte ze een aantal jaren als journaliste. In 1998 debuteerde ze met het boek Jagtlust. Vier jaar later volgde Anna, de biografie van Annie M.G. Schmidt en in 2004 overtrof zij haar succes met Sonny Boy, een indrukwekkende liefdesgeschiedenis. Het boek beleefde vele herdrukken en vertalingen in het buitenland, en werd verfilmd door regisseuse Maria Peters. In 2009 promoveerde Annejet van der Zijl als historica met haar boek Bernhard. Een verborgen geschiedenis. Eind 2015 verscheen haar nieuwste boek De Amerikaanse prinses. Een bestseller waarvan inmiddels ruim 175.000 exemplaren zijn verkocht. Zelf ontving Annejet de prestigieuze Gouden Ganzenveer voor haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord.

Voorgaande jaren